Sivut

maanantai 28. lokakuuta 2013

Halloween ja Henry VIII hirmuinen

Terveiset myrskyisestä Lontoosta! Ihana päivä istua vilttiin kääriytyneenä sohvalla, katsella ulos ja kuunnella tuulen tuiverrusta teekuppi kourassa. Mr London ei päässyt töihin ajoissa, koska junaradalle kaatuneen puut olivat katkaisseet liikenteen ja tubeasemalle oli aamulla lähes sadan metrin jono! Luin uutisista, että kaatuneet puut ovat myös vaatineet 2 kuolonuhria.

Täällä Lontoossa on ollut jo viikkoja Halloween tohinat kovassa vauhdissa ja kaikkialla myydään hauskaa halloweensälää. Viime viikonloppuna monet näyttivät juhlivan halloweenia jo varaslähdöllä ja kaupungilla tuli vastaan hilpeää porukkaa jos jonkinmoisissa vermeissä ja istuin metrossakin Dragulaa vastapäätä. Ostettiin oikeen kurpitsatkin ja ollaan googleteltu ohjeita niitten oikeaoppiseen silpomiseen. Täytynee etsiä myös ruokaohjeita kurpitsasta... Ei saatu sitten tänä(kään)vuonna kutsua Hollywoodiin Heidi Klumin kuuluisiin Halloweenbileisiin, vähänkö olis ollu siistiä! Bileiden emäntä on näyty edustamassa kekkereitään mm. seuraavanlaisissa asuissa.  
Kuvat täältä. Mikä on teiän lemppari? Mä liputan tän vikan puolesta :)

Kun ei kerta päästä Hollywoodiin niin täältä pitäis löytyä Lontoon jännittävimmät halloween-tapahtumat. Toi spooky huvipuistojuttu vois olla aika kiva! London Dungeon on taas kauhutalo, jossa pääsee mehustelemaan kuuluisan sarjamurhaaja Jack the Ribberin ja fiktiivisen parturimurhaaja Sweeney Toddin kauheuksia. Se Johnny Deppin tähdittämä samanniminen musikaalielokuva tästä tappajaparturista vois olla muuten aika järisyttävä halloweenleffa!

London Dungeon on avoinna ympäri vuoden ja sijaitsee ihan London eyen vieressä, Westministerin tai Waterloon tubeasemat on lähimmät. Ovenpieli oli koristeltu halloween teeman mukaisesti kun käveltiin viime lauantaina ohi. Mr London kävi tuolla viimeksi 7-vuotiaana, eikä tuolloin uskaltanut muutamaa metriä pidemmälle ovelta. Mitenköhän kävis näin 20 vuotta myöhemmin ;-)
Meitä molempia kiinnosti kovasti myös Hampton Court Palacen yöllinen kummituskierros kuningas Henry VIII:n (1491-1547) ja hänen kaltoinkohdeltujen vaimojensa (olikohan niitä 6) jalanjäljille, mutta Halloween ja sen lähiviikot oli jo loppuunmyyty :-(. Aivan marraskuun loppuun ja joulukuulle oli vielä vapaita paikkoja, tosin tonne vois mennä hyvin myös päiväsaikaan omatoimiretkelle, vaikka se ei ehkä sit oo yhtä jännää. 

Nettisivuilla kuvattiin kummituskierrosta näin: "Find out what spooked some of the palace's past residents as you are guided around the palace countryards at night. Hear the stories of ghostly apparations and paranormal activity. Experience the unique atmosphere of Henrik VIII's apartments and creep down the infamous haunted gallery on your own". Tuolta nettisivujen etusivulta löytyy video, jossa kerrotaan olevan naishahmoinen kummitus aukomassa palatsin jykevää ovea. Hyrrr... Tässä Wikipedian lähteessä on tietoa kuninkaan elämänvaiheistaja alla olevien vaimojen kurjista kohtaloista. Ei ihme jos siellä palatsissa joku näistä naisraukoista kummittelee? 
Intohimoiseina uhkapelurina ja mielipuolena tunnettu Henry VIII on ollut varsin vaikutusvaltainen hahmo Englannin historiassa ja hänellä oli todennäköisesti valtaa enemmän kuin yhdelläkään muulla hallitsijalla. Hän mm. erotti Englannin katolisesta kirkosta, jotta sai avioeron ja naitua rakastajarettarensa. Kuninkaan räiskyvästä elämästä on tehty The Tudors niminen sarja, jonka 3 ekaa tuotantokautta hypistelen juuri käsissäni. Mua tällee hoitoalan ihmisenä kiinnostaa myös, että on epäilty Henryn sairastaneen pitkälle edennyttä kuppaa, kroonista malariaa ja mahdollisesti Cushingin oireyhtymää, jossa lisämunuaisen kuorikerroksesta erittyy liikaa kortisoli-hormonia ja  tämä voi oireilla skeptisyytenä läheisiin, eristäytymisenä ja vainoharhaisuutena. Ihmeisesti näiden oireiden riivaamana Henry muun muassa mestatutti joukon lähipiirinsä ihmisiä. Myös Henryn muotokuvien fyysiset piirteet, kuten kuukasvoisuus sopii tutkijoiden mukaan sairauden oireisiin. Karua mutta samalla mielenkiintoista, ajoiko sairaudet osaltaan Henryn hänen tekemiinsä julmuuksiin ja hulluuksiin!? Onko sarja muuten kenellekkään tuttu, montakohan jaksoa on pakko katsoa putkeen ;-)

11 kommenttia:

  1. Mä oon ollut aikoinaan töissä tuolla Dungeonissa. Tosin silloin se sijaitsi vielä London Bridgen maastossa ja oli rakennettu oikeisiin vanhoihin vankityrmiin.. Tunnelma oli kyllä sen mukainen. Siellä olen työpäivän päätteeksi myös törmännyt pienen mäyräkoiran kokoiseen rottaan, eli kauhua riitti myös työntekijöillekkin asti :).. Ystävä piipahti justiinsa tuossa uudessa Dungeonissa ja kehui kyllä, eli on varmasti aikuisellekkin ihan "kauhea" kokemus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sä oot ollu siellä töissä, vähänkö siistiä! En edes tiennyt, että se on ollut muualla aiemmin ja vielä oikeissa vankityrmissä, wautsi! Vaikuttaa kyl vierailun arvoiselta paikalta, ehkä ens kerralla uskalletaan sisään asti ;) Täällä Englannissa on kyl ihan hiton isoja rottia...ja hämähäkkejä!

      Poista
  2. Olin -99 Briteissä kielikurssilla ja silloin käytiin Dungeonissa, jossa oli suomalainen työntekijä. :D Pelottava se ainaski sillon oli varhaisteinistä. Ihanaa Halloween-hössötystä siellä, täällä tuskin muistaa et sekin aika on käsillä.

    -Katri

    VastaaPoista
  3. Hui... Olipa mukava kirjoootus. Pitänee tuolla käyvä... T. Päivi

    VastaaPoista
  4. Mä oon mielestäni lukenu jostain, että Henkka 8:n sukkanauhat kiristi niin että sillä oli tosi pahat suonikohjut tai jotain veritulppia..

    VastaaPoista
  5. Mä oon mielestäni lukenu jostain, että Henkka 8:n sukkanauhat kiristi niin että sillä oli tosi pahat suonikohjut tai jotain veritulppia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista! Henkka tais lopulta kuollakkin parantumattomaan säärihaavaan.

      Poista
  6. Kannattaa ehdottomasti käydä Dungeonissa, jos yhtään tykkää kauhusta! Mä oon käynyt muistaakseni kolmesti siellä ja joka kerta oon saanut/ joutunut pelkäämään ihan hirveästi, mut just sen takia se on niin hauskaa! Yhtään ei tiedä mitä tapahtuu seuraavaksi ja koko ajan joutuu olemaan varpaillaan että mitä seuraavaksi joutuu pelästymään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hitsi nyt tuli hirvee himo päästä sinne säikkymään ;-)

      Poista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)