Sivut

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Minustako Senior Staff Nurseksi?!

Nyt en siis tarkoita seniorien kanssa työskentelevää hoitajaa (vaikka heitä kovasti arvostankin) vaan astetta korkeampaa palkkaluokkaa ja vastuullisempaa tehtävää band 6 senior staff nursena. Kun aloitin täällä band 5 (perustaso) hoitajan hommat niin olin vielä aika pihalla näistä bandeista. Band 5 on siis tavallinen perustason sairaanhoitaja, joka hoitaa joka vuorossa potilaita ja "gets her hand dirty" eli tekee kaikki normaalit sairaanhoitajan hommat perushoidosta iv lääkkeisiin ja niin edelleen. 

Band 6 senior staff nurse (SSN) on yleensä osastolla "nurse in charge" joka on ikäänkuin osaston vastuuhoitaja/johtaja etenkin jos ward manager ei ole paikalla. In charge tekee (mun osastolla) joka aamu mm. lääkäreiden kanssa "board roundin", jossa käydään jokaisen potilaan asiat läpi ja osallistuu isolle lääkärinkierrolle kaksi kertaa viikossa, toimii kirjurina ja sitten raportoi muille hoitajille mitä on päätetty tai suunniteltu. Suomessa aina potilaskohtainen hoitaja oli mukana kierroilla ja näin myös itse pysyi kärryillä missä mennään mutta näin ei tehdä täällä.

Band 6 työskentelee myös tiiviisti yhteistyössä bedmanagerien (yleensä he ovat band 7) kanssa, jotka hallitsevat osaston paikkatilannetta ja lähettävät/hyväksyvät uusia potilaita ja neuvottelevat potilaista lääkärien kanssa. Usein on esimerkiksi tilanne että osastolta on kotiutumassa 3 potilasta ja 3 uutta on jonossa sisään ja bed manager haluaa kotiutujat ulos ASAP. Sairaala saa nimittäin sakkomaksuja, jos päivystyksessä on liian pitkään samat potilaat ja siis paine potilaiden liikkuvuuden takaamiseksi on kova. Sairaalan on oltava tehokas ja samaa vaaditaan hoitajilta, etenkin in charge hoitajilta. Ongelmatilanteissa in charge on ensimmäinen jota kysytään puhelimessa tai osastolla ja potilaat/omaiset haluavat usein myös keskustella band 6 kanssa jos on vaikkapa valitus. Jos joku työntekijä soittaa itsensä sairaaksi niin hänen on myös puhuttava in chargen kanssa ja tämän tehtävä on järjestää sijainen. Jos joku on kipeänä niin in chargen on soitettava joka aamu sairastelijalla ja tiedustella mikä tilanne ja jatkuuko sairaaloma. Tämän tosin tekee yleensä ward manager jos hän on töissä. 

Kokemukseni mukaan In Chargen roolissa vaaditaan paineensietokykyä, erinomaisia organisointitaitoja, hyviä vuorovaikutustaitoja, suurien kokonaisuuksien hahmottamiskykyä, ongelmanratkaisutaitoja, rauhallisuutta mutta myös napakkuutta ja vahvaa johtajuutta. On myös tiedettävä missä (hankalissa) tilanteissa täytyy "escalate" eli vielä asia ylemmälle taholle ja keneen olla yhteydessä. 

Meidän osastolla on onneksi myös discarge co-ordinator, joka organisoi kotiutukset ja neuvottelee esimerkiksi sos tahon ihmisten, occupational terapeuttien, omaisten ja dictrict hoitajien kanssa kotiutumisista. Tämä kyllä helpottaa kaikkien työtaakkaa! Farmaseuttia tarvitaan järjestämään potilaiden kotilääkkeet ja apteekki toimittaa lääkkeet osastolle ennen potilaan kotiutumists. Jos potilaalle tulee kotiin "blister pack" eli dosetti niin apteekille on annettava 24hour notice joten ihan käden käänteessä ei kotiutus käy vaikka lääkäri toteaisi potilaan "medically fit for dicharge" niinkun täällä sanotaan. Lääkärin on myös kirjoitettava kirje ja osastosihteerin varattava jatkoaika.

Vielä muutama kuukausi sitten en edes villeimmissä unelmissani haaveillut band 6 roolista tai ajattellut olevani kykenevä siihen, mutta nyt olen alkanut totuttelemaan ajatukseen että jonain päivänä se on mahdollista. Olenhan tähän mennessä ollut jo lukemattomia vuoroja in charge, jotkut vuorot menevät huonommin ja jotkut paremmin, mutta niinhän se on kaikilla. Hiljattain yksi mun kanssa samanikäinen kollega (tän on ollut osastolla vajaa vuoden pidempään kuin minä ja valmistunut pari vuotta mun jälkeen) haki auennutta band 6 paikkaa ja sai sen! Kaksi uutta paikkaa on aukeamassa tai toinen itseasiassa jo auki ja tätä paikkaa hakee (ja tod näk saa) toinen hyvä kaveri ja kollega. Mua on kannustettu hakemaan toista alkuvuodesta aukeavaa paikkaa parinkin eri kollegan toimesta mikä tietysti tuntuu tosi kivalta, mutta samalla uusi mahdollinen vastuutehtävä suorastaan kauhistuttaa! Minustako muka band 6 seniori!? Tässä vähän plussia ja miinuksia mitä olen pyöritellyt päässäni: 

+ Plussat

*Parempi palkkataso (vuosipalkka noin £5000 parempi) 
*Vastuullisempi ja haasteellisempi työ
*Ammatillinen kehitys ja uuden oppiminen
*Kokemusta johtajuustaidoista, "sovittelutaidoista" ja ongelmatilanteiden ratkaisusta
*Työ fyysisesti kevyempää, koska ei niin paljon sitä kliinistä potilastyötä 
*Moniammatillisessa tiimissä työskentely
*Avaa tulevaisuudessa ovia band 7 rooliin ja esimerkiksi päivätyöhön vaikkapa infection control nursena tai sexual health clinikalla just to name few


- Miinukset

* Henkisesti stressaavampi työ missä pitää olla tiukka, kontrolloida ja kytätä jatkuvasti muiden tekemisiä ja välillä jopa "tapella" muiden tahojen kanssa  
* Vastuu lähes kaikesta osastolla, paineet olla täydellinen ja osata ulkoa kaikkien potilaiden kaikki asiat viimeistä piirtoa myöten 
* Työpanoksen oltava 110% joka päivä, ei mahdollisuutta ottaa joskus vähän rennommin (vaikka toki hoitaa työt hyvin)
* Vieraantuminen potilastyöstä. In Chargella ei yleensä ole omia potilaita paitsi yövuorossa. Toisaalta sitten taas esimerkiksi hankalat kanyloinnit ja verikokeet jätetään In Chargen vastuulle
* Paljon puhelimessa roikkumista ja ihmisten (lääkärit, diabeteshoitajat, dietitian, haavanhoiitajat) loputonta metsästämistä - I just don't like it! 
*Työvuorot suunnitellaan niin että joka vuorossa on ihan charge, joten band 6 odotetaan olevan joustava eli toisin sanoen työvuorolista voi olla tosi raskas. 

Eniten minua huolettaa nimenomaan vieraantuminen potilastyöstä koska direct potilastyö on kuitenkin se mikä sai minut lähtemään hoitajaksi ja mistä nautin eniten. In chargena minun pitäisi pikaisesti kuitenkin nähdä osaston jokainen potilas päivittäin ja varmistaa että kaikki on OK eikä ole mitään ongelmia. Pidempiin rupatteluihin ei ole aikaa. 

Myös toisten työn kyttääminen ahdistaa, tehtäväni on tarkistaa että kaikki hoitotyödokumentit kuten hoitosuunnitelmat ja assesmentit ovat up to date. Suomessa oli itsestäänselvyys että potilaalle luotiin hoitosuunnitelma heti kun hän tuli osastolle, mutta täällä olen huomannut että se tehdään jos on aikaa ja homma jää helposti seuraavalle vuorolle (joka saattaa olla agency ja joka ei tod tee hoittareita) ja niin edelleen. Itse tiedän kokemuksesta, että usein kirjaaminen jää täällä kiireisen työpäivän vikalle tunnille ja siinä vaiheessa siis vasta tulee koskettua kansioon missä on se care plan. Suomessa taas aina ensimmäisenä luen care planin, täällä se ei taas kuulu kulttuuriin kun taas rapsalistalla eli handover sheetillä on isompi merkitys! Edellisessä työpaikassa ei ollut lainkaan care planeja ja sama edessä tässä paikassa kun sähköinen ohjelma tulee. Jos osastolle nyt tehtäisii  care quality comission CQC tarkastus ja hoitosuunnitelma tai jokin muu dokumentti puuttuu potilaalta niin kukas muukaan saa palautetta kuin NIC jonka pitäisi pitää huolta että kaikki dokumentit up to date (ja toki myös potilaan oma staff nurse)! Matron tekee myös pistotarkastuksia esimerkiksi onko EWS (vitaalit) ajantasalla vitaalikurvassa ja usein löytyy huomautettavaa. Taannoin sain aika kovat "huudot" koska apteekin toimittamaan lääkelaukkuun oli jäänyt pohjalle jääkaapissa säilytettäviä lääkkeitä jotka olivat menneet pilalle koska kukaan ei ollut huomannut niitä paitsi sitten aamulla 15h toimituksen jälkeen. En itse nähnyt edes koko laukkua, mutta koska olin in charge niin nämä satojen puntien pilaantuneet lääkkeet olivat ikään kuin mun vika koska pitäähän in chargen kuulemma huolehtia tällaisista asioista. 

En ikinä ole ollut mikään "johtajatyyppi" töissä vaan tykkään pikemminkin kun mulle annetaan tehtäviä. Unelmaduuni olis varmaan sellainen että voisin auttaa siellä täällä missä apua tarvitaan ja ottaa käskyjä vastaan muilta! Ikinä ei voi miellyttää kaikkia ja in chargena joutuu myös jatkuvasti arvostelun kohteeksi, esimerkiksi kun teen allocation kuka ottaa uusia potilaita niin joskus (tietyt) hoitajat kieltäytyvät kiireisiinsä vedoten. Jonkun nyt on vaan pakko ottaa ne uudet vastaan! Nurse in chargelle on helppo osoittaa mieltään ja syyttääliian raskaasta työtaakasta. Toki in chargena autan parhaani mukaan kentällä, mutta esim lääkärinkierrolta on vaikea irrota koska siellä odotetaan olevan läsnä ja kirjaamassa lääkäreiden suunnitelmia ylös. Tiedän kuitenkin että hyvä in charge auttaa myös kenttähommissa parhaansa mukaan ja esim. antaa potilaiden iltalääkkeitä jotta muut hoitajat vapautuisivat tekemään kirjaamisia. In chargen on myös päivän päätteeksi luettava ihan jokaisen potilaan medical notes ja tietää viimeisimmät suunnitelmat, päivittää tieto handover sheetille ja pitää raportti seuraavalle vuorolle. Ei ehkä kuulosta muiden korvissa maailman raskaimmalta työltä, mutta työpäivät ovat kyllä usein tosi sekavia ja täytyy olla "all over the place" (toki missäpä duunissa ei olisi). 

Summa summarun: Band 6 rooli olisi hieno mahdollisuus "move on" ja edetä uralla, mutta uusi työnkuva myös ahdistaa eikä tunnu minulle ainakaan vielä luontevalta. Band 5 roolissa saan kuitenkin suurimman osan ajasta olla ihan normaalin hoitajan roolissa. Jokin sanoo että " your time is not yet" ja tarvitsen enemmän kokemusta ja harjoitusta mahdolliseen band 6 rooliin, toisaalta kyllähän se työ aina opettaa. 

Ei ole myöskään mitenkään 100% varmaa että saisin aukeavan band 6 paikan. Hakijoita voi olla useita ja myös osastolla voi olla muita hoitajia jotka hakevat paikkaa. Olen myös miettinyt että vähänkö olisi noloa jos hakisin paikkaa, mutta en sitä saisi (kuitenkin työvuorot on suunniteltu niin että olen useissa vuoroissa in charge)! Kuinkahan siitä pääsisi yli!? Kaikki kenen kanssa olen keskustellut aiheesta (kollegat, ystävät, poikaystävä) ovat sitä mieltä että "tottakai haet sitä paikkaa" koska teethän sitä (in charge) duunia jo muutenkin ja nyt siitä vaan maksettaisiin paremmin. Makes sence! 

Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu että annan tämän mahdollisuuden lipua ohi, mutta 8-12 kk päästä olisin kenties valmis astumaan näihin uusiin saappaisiin kunhan olen totutellut ajatukseen ja saanut lisää kokemusta. Toki voi olla ettei uutta tilaisuutta tule ihan niin pian, mutta jossain vaiheessa varmasti. Pidän kuitenkin vielä mielen avoimena eikä se paikka edes vielä ole auki.... Myös uusi senior nursen hopeanharmaa uniformu houkuttaisi, kuulostaa turhamaiselta mutta on mulle aika iso juttu koska tässä nykyisessä susirumassa sinivalko raidallisessa puvussa tunnen itseni ihan siivoojaksi (hahah) ! 

PS. Kylläpä tämän postauksen kirjoittaminen auttoikin selkeyttämään ajatuksia! 
Olkoon postauksen pakollinen kuva selfie jonka otin kun mulle annettin alkuviikosta flujabia (eikä muuten tullut mitään oireita). Muistakaahan ottaa omanne, meillä on ainakin jo flu positiivisia potilaita osastolla!  

2 kommenttia:

  1. Ensiksikin kiitos kivasta ja todella mielenkiintoisesta blogista! Olen seurannut jo pidempään sun juttuja �� Tähän sun pohdintaan tuli mieleen sellainen juttu, että toisaalta nyt kun teillä ei ole vielä lapsia, vois olla hyvä tehdä stressaavampaa hommaa. Sit se ois tuttua, kun oma elämä muuttuu hektiseksi kotonakin (en tosin tiedä haluatteko edes lapsia). Voiko siitä hommasta palata alemmalle pykälälle, jos se ei tunnu omalta? Ja jos et hae, niin uusia tilaisuuksia tulee aina �� Ootko kertonu blogissa sun sairaanhoitajaksi haluamisesta, opinnoista tai työelämästä Suomessa? Sellaisetkin kiinnostaa, jos joskus jaksat kirjoitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi kommentista, sun innoittamana kirjoitin sairaanhoitajan uravaiheista postauksen :) Jos jää äippälomalle ja palaa töihin tekemään 1/2 työaikaa kuten monet tekevät niin ei voi toimia enää senior hoitajan hommissa vaan alennetaan band 6 takaisin band 5 tasolle, näin ainakin mun osaatolla. Sinänsä aika helpottavaa ja 1/2 työaika ei juuri ole kuin max 2 työvuoroa viikossa eli ihan mahdollista järjestää vaikka olisi vauveli kotona :)

      Poista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)