Sivut

maanantai 5. lokakuuta 2015

Voimakkaita mielipiteitä brittiläisestä terveydenhuoltojärjestelmästä nimeltään NHS

NHS eli National Health Service on täällä briteissä valtion järjestämä terveydenhuoltojärjestelmä. Muistan kun ennen muuttoa tänne googetin NHS ja yritin muodostaa kuvaa mitä tämä paikallinen systeemi oikein merkitsee. Lyhyesti satottuna täällä briteissä on siis kaikki hoito on kaikille täysin ilmaista, menee sitten GP vastaanotolle (general practioner=omalääkäri/terveysasema), päivistykseen tai sairaalaan (akuutisti tai toimenpiteeseen). 

Jos joudut siis vaikka leikkauksen tai pneumonian takia sairaalaan pariksi viikoksi niin minkäänlaista laskua ei tipahda postiluukusta, kaikki on ilmaista ja saat vieläpä lääkkeet mukaan sairaalalta. Kuulostaa kieltämättä hienolta? Tämä tuntui musta jotenkin ihan käsittämättömältä kun muutin tänne, miten kaikki voikaan olla täysin ilmaista!? Veroissahan tätä tietysti maksetaan ja jos tienaa yli 40 000/vuosi niin veroprosentiksi pamahtaa 40%. 

Suomessa tottui yksityisiin lääkäriasemiin enkä yleensä mennyt terkkariin kun pakon edessä. Täällä yksityisellä käynti ei tulisi valtaosalle ihmisistä kuuloonkaan ja käsittääkseni vain todella rikkaat käyttävät yksityisiä palveluita. Mielestäni yksityisellä terveydenhuollolla olisi täällä kuitenkin paljonkin jalansijaa, maksaisin itsekkin mieluusti muutaman satasen vuodessa vakuutusta, jotta voisin käyttää yksityisiä palveluita ja näin helpottaa julkisen terveydenhuollon kuormaa ja kustannuksia. Näin myös verokustannuksia saataisiin alas koska valtion budjetista ei enää menisi valtaosa NHS kustannuksiin. Hoitojonot ovat myös pitkät ja tästä myös henk koht kokemusta valitettavasti. Keväällä Omidin äidiltä löytydettiin CT kuvauksen perusteella suolistosta syöpäkasvaimia. Arvatkaapas kauanko kesti kuvauksesta ennenkuin tieto kasvaimista tuli äidin korviin syöpäklinikan kiireestä johtuen (tiedonkatkos tapahtui mikä tavattoman yleistä täällä koska potilaita niin paljon eivätkä lääkärit pysy tahdissa)? Järkyttävät 8 viikkoa ja tämän jälkeen vielä monen viikon odottelu syöpähoitojen aloitukseen! Joku aggressiivinen syöpä olisi voinut jo vielä äidin mennessään, mutta Luojan kiitos syöpä saatiin häädettyä leikkauksella ja solumyrkyillä. Siis aivan käsittämätön viive diagnoosissa ja hoidon aloittamisessa, olisi kyllä ollut massiivinen valitus paikallaan kuten joku hänen syöpähoitaja olikin jo ohjeistanut, mutta kiltti äiti jätti asian sikseen ja oli toki todella onnellinen saadessaan terveen paperit. Tässä taas yksi elävä esimerkki siitä miten hoidon laatu kärsii kun systeemi ei ole toimiva vaan suorastaan vaarallinen. Mulla on ollut myös potilas joka sai miljoonakorvaukset halvaantumiseen johtaneen hoitovirheen vuoksi, en kylläkään tajua mistä tuo summa maksettiin! 

Monissa sairaaloissa on kylläkin yksityisiä osastoja joissa asiat tehdään ripeämmällä aikataululla ja paremmat resurssit. Potilaina on etenkin rikkaita arabeita ja monella on vieläpä palkattu joku istumaan vieressä 24/7. Kuulin jopa että yksityispotilaat saatetaan tarpeettomasti siirtää tehovalvontaan (siinä missä tavalline pulliainen menee vuodeosastolle) esimerkiksi leikkauksen jälkeen, koska halutaan antaa parempaa palvelua (ja tietysti kiskoa enemmän rahaa) mikä on kyllä mielestäni aika käsittämätöntä. Yksityisiä sairaaloita on täällä useita ja olen usein miettinyt minkälaista olisi työskennellä yksityisellä osastolla. Kuulemani mukaan potilaita on paljon vähemmän kun normi NHS osastolla, keskimäärin 2-4. Hoitajan työ kyseisillä osastoilla on kuulemani perusteella todella kevyttä ja lähinnä asiakaspalvelua (asiakkaan miellyttämistä) ja lääkehoitoa. Palkka on yksityisellä tietysti parempi mutta lomaa on vähemmän ja koulutusmahdollisuudet ilmeisesti huonommat. Uskon että paineet toteuttaa hyvää hoitoa (hoitajana) ovat kuiten suuret koska potilaat maksavat isoja summia hoidostaan. Toisaalta olen hoitanut urallani muutamia potilaita joiden tiedän olleen miljonäärejä (tai jotain tunnettuja bisnesihmisiä) ja he ovat usein ollet todella kiitollisia ja vähään tyytyisiä. 

Muistan vuosien takaa erään potilaani, ison yrityksen johtajan jonka vuositulot olivat kymmeniä miljoonia. Potilas oli jonkun keuhkokuumeen takia osastolla tavallisessa HUS sairaalassa 6 hengen miestenhuoneessa . Hänen vaimonsa mm. halusi auttaa ja ripusti 6 hengen huoneen potilasverhot kaikkiin sänkyihin kun verhot olivat tulleet pesusta ja odottivat kärryssä ripustamista. En ollut uskoa silmiäni huoneeseen astuessani kun tämä jakkupukunainen heilui jakkaralla katonrajassa ripustamassa verhoja puhtaasti haluata auttaa ja osoittaa kiitollisuutta miehensä hoidosta! Tästä on aikaa kohta 10 vuotta mutta muistan tapahtuneen elävästi. Potilas oli muutenkin erittäin miellyttävä eikä miljoonien tulot mitenkään näkyneet käytöksessä tai vaatimustasossa. Vaatimaton sairaalaruoka maistui myös ihan samalla tavalla kuin kaikille muillekkin. Ei nyt mitenkään saisi yleistää mutta mielestäni homma menee pikemminkin niin että mitä "huonompi" sosiaaliekonominen tausta potilailla niin sitä vaativampia he osaavat olla. Kuulostaa karulta mutta tämän olen urallani havainnut, myös täällä briteissä. 

Pakko pohtia samaan syssyyn sairaalaruokaa Suomi vs Englanti. Suomessa jossa sairaalahoito ei ole ilmaista (mutta ei myöskään tuhottoman kallista) on yleensä yksi vaihtoehto lounaalla/päivällisellä: take it or leave it! Toki allergiat ja erityisruokavaliot huomioidaan, mutta suurin osa potilaista lapioi ihan sitä samaa mössöä suuhunsa. Täällä briteissä taas joka päivälle on oma menu ja potilas valitsee menusta mieleisensä alkupalan, pääruuan ja jälkiruuan. Ruoka on mielestäni todella hyvää ja monipuolista, mutta silti huh sitä valitusten ja vaatimusten määrää! Eilen viimeksi haettiin eräälle miehelle hänen toivomansa halal liha ateria erikseen sairaalan keittiöstä, tämä ei kuitenkaan kelvannut vaan potilas lähetti vaimonsa hakemaan vielä kiinalaista ruokaa. Hukkaan meni siis potilaan ensiksi tilaama ruoka joka ei kelvannut ja myös tämä erikseen valmistettu halal ateria joka ihan aikuisten oikeesti näytti ja tuoksui ihan ravintola-annokselta mutta ei kelvannut! What a waiste! Mielestäni monet potilaat ovat aivan käsittämättömän kranttuja ruuan suhteen.
Tyypillinen brittiläinen menu on esim cheese and biscuits alkupalaksi, pääruuaksi makkaroita kaskikkeessa, perunamuusia ja kasviksia ja apple crumble with custard (vähän kuin vaniljakastike) ja hedelmä. Jos potilaalla on huono ruokahalu niin reillä on mahdollisuus myös saada cooked breakfast eli aamupalaksi munakokkelia, makkaraa, papuja, pekonia... Suomessa ei edes saa jälkkäriä sairaalassa joka aterialla ja kun jälkkäriä on niin se on jotain kiisseliä tai kuivaa kakkua. Mietinpähän vaan kuinka paljon rahaa NHS säästäisi jos potilalla ei olisi niin käsittämättömän hienot ruuat täällä, kyllä ne potilaat pidetään vähemmälläkin hengissä. 

Olen paljonkin pohtinut myös muita säästökohteita NHS:lle (pitäisiköhän lähteä mukaan politiikkaan hahah). Ensinnäkin mielestäni kaikille täysin ilmainen terveydenhuolto (kymmenille miljoonille ihmisille) on järjetön ajatus, etenkin kun tiedän miten raskas taakka tätä hoitoa on toteuttaa hoitajan näkökulmasta. Lakanat ovat kulahtaneita ja reikäisiä eikä vaippoihin ole rahaa. Kaikki tarvikkeet ovat halvimpia mahdollisia ja niiden laatu huonoa. Tarvikkeista on pula ja välillä saa suorastaan anoa jotain pesulappupakettia muilta osastoilta. Mun sairaala on nyt säästökuurilla ja mun kaikki koulutukset seuraavalle vuodelle on tämänhetkisen tiedon valossa peruutettu! Sairaala kyllä kehtasi ehdottaa että maksaisin monen tonnin koulutukset omasta pussista!!! Pari työlleen omistautunuttatyökaveria juuri maksoivat himoitsemaataan muutaman viikon HIV hoidon kurssista £400 (kurssi oli suunniteltu heille kuukausia sitten ja halusivat kovasti osallistua jotta voisivat oppia lisää ja täten antaa parempaa hoitoa potilaille). Nyt kyllä joku mättää ja pahasti tässä systeemissä... Tämä aihe ja epäoikeidenmukaisuus saa mut vaan niin kiehumaan!!

Miksi jokainen ei voisi osallistua "talkoisiin" ja maksaa sairaalassaolosta päivämaksua kuten suomessa, esim £20 päivä ja sitten toki kattoraja maksulle jos sairaalassaolo venyy (onko se suomessa jotain 600€) !? Toki on niitä joilla ei ole rahaa ja huono sosiaalinen tilanne ja heille toki hoito tulisi olla ilmaista jos ei ole mistä maksaa (ei ketään saa jättää hoitamatta rahatilanteen takia joten jenkkilässä), mutta suurimmalla osalla kyllä kuitenkin on varaa maksaa hoidostaan. Näin saataisiin aikalailla pirusti lisää rahaa NHS:lle. Olen jo aiemmin puurnannut että potilaat saavat lääkkeet mukaan sairaalasta eikä niitä siis tarvitse itse noutaa apteekista kuten suomessa. Mielestäni jos potilas on tarpeeki  terve/hyväkuntoinen kotiutumaan niin hän voisi varmasti kävellä itse apteekkiin tai sitten omainen hakea lääkkeet ja MAKSAA itse lääkkeensä, ne eivät kovin kalliita kuitenkaan ole. Toki tässäkin on poikkeuksensa, jos potilas on köyhä tai disabled niin toki hänen on saatava lääkkeensä ilmaiseksi koska riskinä on se että lääkkeet jää hakematta. 

Yksi mua syvästi järkyttänyt yksityiskohta NHS systeemissä on että mielenterveysjuttuihin ei juuri budjetoida eikä täällä ole mielestäni läheskään samantasoista psykiatrista hoitoa kun suomessa. Olen hoitanut useita akuutisti psykoosissa olevia potilasta tavallisella sisätautisella vuodeosastolla koska psyk hoitopaikkoja (esim akuutti suljettu osasto) ei täällä heru kun jo aivan täysin seonneille jotka vaaraksi itselleen/muille ja nämäkin paikat kiven alla. Hoidossani on jatkuvasti potilaita, jotka ovat akuutissa psykoosissa, aggresiivisia ja kuulevat ääniä ja uskovat minun yrittävän tappaa kun annan lääkkeitä. Usein on myös case jossa potilas on eronnut kumppanistaan ja ajatunut psykoosin partaalle ja tavalliselle osastolle vaan hoitoon, käsittämätöntä. Suoraan sanottuna olen ollut monta kertaa aivan kusessa näiden potilaiden kanssa eikä oma ammattitaito ja kyvyt heitä riitä hoitamaan. Kunnolliseen psykiatriseen hoitoon ei ilmeisesti ole sitten budjetista varaa eikä myöskään hoitajan turvallisuuden takaamiseksi minkäänlaista hälytysjärjestelmää jos vaikka potilas käy käsiksi (suomessa oli pakko olla hälytysnappi roikkumassa helposti käden ulottuvilla). Monta vuoroa on aikalailla menty sydän syrjällään ja toivoen ettei kukaan käy käsiksi. Olen miettinyt että traumatisoituisin varmaan loppuiäksi enkä mahdollisesti kykenisi jatkamaan enää hoitajan työtä jos potilas kävisi esim. kurkkuuni kiinni eikä tämä suoraan sanottuna ole ollut kaukana. Onneksi toisinaan saamme osastolle psykiatrisen hoitajan hoitamaan 1-1 psykoosipotilaita, mutta tämä voi kestää pitkäänkin koska ensin on saatava psykiatrin lausunnot ja arviot. 

Summa summarum: Mielestäni brittien rakastama NHS on aivan liian paljon potilaita (vääristä kohteista) paapova järjestelmä, joka tulee valtiolle erittäin kalliiksi (ja tulevaisuudessa mahdottomaksi). NHS on jo rahallisesti aivan kusessa ja sitten mietitään leikkauksia hoitajien viikonloppu/yölisistä yms täysin vääristä kohteista. Täällähän ei mitään tuplapalkkoja maksella ja ruokatunnit palkattomia (joita ei aina edes ehdi pitämään). Hoitajien selkärangasta siis revitään. Hoitajat saavat lisäksi maksaa itsensä kipeäksi jo hoitajan koulutuksesta ja sitten NMC:lle (paikallinen valvira) pitää maksaa joka vuosi 150€ jotta saa toimia hoitajana, kuinka epäreilua!? Sitten vielä itse pyykättävä uniformut kotona ja ostettava sukat/sukkahousut.. Parin kympin verohelpotusta voi hakea mutta se ei kyllä paljoa lämmitä. 

Koko järjestelmä kaipaa mielestäni rakennemuutosta ja eroon "kaikki kaikille ilmaista" ideologiasta. Tämä mun mielipide on niin voimakas että en sitä näin suorasukaisesti uskalla useinkaan esitellä brittiläisille tutuille, koska he ovat niin tottuneet siihen että terveydenhuolto on tässä maassa ilmaista ja vannovat pyhän NHS:n nimeen. NHS ideologia on toki hieno ja homma toimi rikkaassa kuningaskunnassa 50-vuotta sitten hyvin,  mutta totuus on että tulevaisuudessa homma ei toimi koska kustannukset ovat vaan aivan käsittämättömät. Hoitolla ei näköjään ole varaa olla laadukasta, mutta sitten ihan vääriin paikkoihin satsataan rahaa ! 

Huh, kiitos js anteeksi: tulipa purettua sisälle patoutuneita angsteja! Minkälaisia ajatuksia tämä aihe herätti lukioissa? Puolesta vai vastaan NHS ilmaista hoitoa vaiko olisiko parempi laittaa hoidolle vähän hintaa kuten Suomessa ja luoda parempilaatuinen järjestelmä? 

Loppusanat: Tästä tuli näköjään aika karua, negatiivista ja kritisoivaa tekstiä. Toki NHS systeemissä on myös paljon hyvää verrattuna esimerkiksi ääripää jenkkimeininkiin, jossa raha on kaikki kaikessa ja armoton vakuutusjärjestelmä pyörittää terveydenhuoltoa: jos ei ole rahaa niin ei saa hyvää hoitoa. Jonkinköinen kultainen keskitie pitäisi kuitenkin löytää. 

7 kommenttia:

  1. Tuli tuosta nhs mieleen että ne tekee niitä ihme leikkauksia. Niinku muutama vuosi sit oli juttu siitä et se nainen sai ilmaseksi silikonit ja nyt se samainen nainen haluaa leikkauttaa ne poiski ilmaseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää silarimuija on taidettu äänestää britannian vihatuimmaksi henkilöksi ja tullut todella kalliiksi NHS:lle ja tavallisille veronmaksajille! Ymmärrän kyllä että rintojen suurennus tarjotaan valtion piikkiin naisille jotka ovat menettäneet rinnan syövän seirauksena tai jos on hormoni/geenivirhe jossa rintoja ei kasva ollenkaan. Tällaisia rinnattomia nuoria tyttöjä leikataan Suomessakin Töölössä ja se on mielestäni OK koska onhan se nyt vaan aika kamalaa jos ei ole rintoja laisinkaan. Tää NHS silarimuija taas halus masennuksen yms takia ne isommat tissit ja ihan käsittämätöntä että ne myös sai ja nousi täten kyseenalaiseksi julkkikseksi, en nyt muista että tuliko hänestä myös joku pornotähti isojen silarien myötä!

      Poista
  2. Olipas mielenkiintoinen postaus. Olen asunut täällä sen kaksi ja puoli vuotta, mutta olen käyttänyt terveydenhoitoa vain kerran (kävin poistattamassa tikit), joten olen suoraan sanoen vähän pihalla sen suhteen kuinka sairaanhoito oikeasti toimii.

    En osaa oikein muuta kommentoida, paitsi olevani samaa mieltä tuosta sosiaaliekonomisesta taustasta. Usein ne, joilla ei menneisyydessä ole hirveästi ollut mitään, vaativat helposti enemmän jos mahdollisuus on. Toki poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksiakin mahtuu joukkoon mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tää mun NHS mollaaminen on kyllä varmaan verrattavissa isoonkin rikokseen, olen sen verran moneen kiistelyyn aiheesta joutunut että ei enää uskalla avautua aiheesta paljon muualla kun täällä suomalaisessa blogissa hahaha! Toki jos itse sairaustuisim vakavasti niin olisin kiitollinen nykyisestä ilmaisesta terveydenhuollosta (ajaahan sairastuminen kenet tahansa taloudellisiin ongelmiin) joskin olisin valmis maksamaan sairaalassaolosta ja hyvästä hoidosta (jos on mistä maksaa).

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Olen täysin samaa mieltä, että pieni hoitomaksu tulisi tulla. NHS on brittien rakastama, mutta samall hyvin kritisoitu ja laatua pitää saada pienellä rahalla, mikä ei onnistu. Joten joo, hoitomaksusysteemiä täytyy alkaa miettimään. Jos saatais siis päättää... hahahaha. Maksukatto on se 670 euroa Suomessa. Ja ei kyllä tämänhetkinen hoitokaan varmaan ole niin 'tuottoisaa', kaikki ne auditit mitä täytyy tehdä ja CQC jutut, ja minkä takia???? Ei tunnu järkevältä, mutta onhan maa *ISO* ja kaupunki iso, että tietysti se pyörii myös eri tavalla.


    *LOL* toi silikonimuija!! haha.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kuitenkaan jaksa uskoa että NHS muuttuu ainakaan lähiaikoina maksulliseksi vaikka sitä käytetään kuinka paljon esim terveysturismiin ja kustannukset hipovat pilviä plus nousevat jatkuvasti. Kokoajaan hoetaan että kalliita agency hoitajia ei saa käyttää mutta mistäs sitten revit hoitajat?! Maksaisivat enemmän vakituisille niin jengi myös pysyis työssä eikä tarvis käyttää kallista (ja paskaa) vuokravoimaa. Kukaan johtoportaassa vaan ei tunnu koskaan tajuavan tätä :/ aaagh

      Poista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)