Sivut

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Hämähäkkitraumoja

En ole ikinä ollut erityisen hämähäkkikammoinen. Lapsena saatoin leikkiä lukkien kanssa ja suurin haaveeni oli jopa saada oma tarantella! Sittemmin tulin toisiin ajatuksiin... Maanantaina hauduttelin sipuleita kaikessa rauhassa hyvillä fiiliksillä ranskalaista sipulikeittoa varten. Keittiön ikkuna piti tietysti avata, koska tila alkoi muistuttaa höyrysaunaa. Yhtäkkiä katseeni osui ikkunaan ja kämmenen kokoiseen hämähäkkiin joka oli selvästi matkalla piiitkillä jaloillaan sisälle... Iiiik!!!
Parin sekunnin panikoinnin jälkeen rämäytin ikkunan kaikella voimalla kiinni toivoen että hämähäkki häipyisi näköpiiristä. Siihen se jäi kuitenkin ikkunan taakse vaanimaan (tässä vaiheessa nappasin yllä olevan kuvan). Onneksi oli lähettyvillä keittoa varten kuivaa Chadonnayta oloa rauhoittamaan! Kun Mr London tuli kotiin hän lennätti ensitöikseen paistinlastalla hämppiksen huitsin nevadaan ja saatiin taas höyrysaunan ikkuna auki! Olen aiemminkin bongannyt keittiön ikkunalta ison hämähäkin, mutta en näin valtavaa!

Olin todella ylpeä tästä eleestä, varsinkin kun poikaystäväni on pahemmin luokan hämähäkkifobikko. Toissa kesänä katselimme kaikessa rauhassa makuuhuoneessa leffaa kun bongasin isohkon hämähäkin katonrajasta. Olin hetkeä aiemmin leikitellyt ajatuksella että joku jättihämähäkki hyökkää esiin, joten tämä oli kuulemma sitten "mun ja mun manausten vika". Mr London pomppasi ylös sängystä kun aropupu ja ojensi mulle ovenraosta hillittömän golfmailan. Itse tämä urhea mies painoi käytävältä kaikella voimalla makuuhuoneen ovea kiinni huutaen ohjeita ja että minun täytyy tappaa se nopeasti! Tein hetken huutorulianssin jälkeen työtä käskettyä ja vähän ylpeäkin suorituksestani, sitten sainkin vuolaiden kehujen sijaan valitusta kattoon jääneistä jaloista, siinä vaiheessa kyllä paloi pinna ja taisi muutama suomalainenkin kirosana lennellä! 

Laitetaan nyt tähän väliin vaikka kuva siitä keitosta ettei tule liian pitkää tekstipötköä

Mr Londonilla hämähäkkitraumoja riittää, joskus pikkupoikana hän oli lukittautunut kuin myös hämähäkkifobisen äitinsä kanssa keittiöön, koska takan raosta oli kömpinyt peräkkäin kaksi kämmenen kokoista hämähäkki olohuoneeseen. Odottivat siellä sitten helteisenä kesäpäivänä tuntikausia perheen isää kotiin! Onneksi ei ole myöskään tarvinnut itse kokea kun istuu vessanpytyllä ja pöntön kannen alla vaaninut jättihämähäkki lähtee kävelylle reittä pitkin!!! Tulee muuten tarkistettua nykyään toi pytty. 

Mr Londonin mukaan brittiläisen hämähäkit eivät kuitenkaan pure, mikä oli minulle huojentava uutinen... ja paskat! Unelma romuttui kun törmäsin tähän artikkeliin, jossa siis brittiläistä perheenäitiä puri olohuoneessa nilkkaan hämähäkki ja lopputulos oli lähes verenmyrkytystila ja tällainen jalka (kuvat ja lainaukset artikkelista). Paraneminen oli tuskallista kuten voi kuvitella ja kesti viikkoja!

Tätä Pholcus phalangioides suvun hämähäkkiä epäillään pureman aiheuttajaksi, varokaa brittiläiset kohtalontoverit jos tulee vastaan!
  • The phlocus phalangioides is commonly known as the cellar spider or skull spider
  • Females have a body of about 9mm while males are slightly smaller, with legs five or six times the length of the body
  • The species originally came from the subtropics and thrives inside houses because it cannot survive in the cold
  • Their 0.25mm fangs can penetrate human skin, but usually only a mild burning sensation is felt
Artikkelista selvisi myös, että "Only 12 species of biting spiders are known to be found in Britain". Vai "only" 12!! Yleisesti ottaen on ilmeisesti kuitenkin aika harvinaista, että briteissä tulee hämähäkin puremaksi. Tähän otukseen ei olisi myöskään kiva törmätä: "The UK's most dangerous spider is believed to be the steatoda nobilis - known as the false black widow spider - which can land grown men in hospital with its bite". Tässä tästä "feikkileskestä" kuva jonka lainasin täältä.

Pienen hämähäkkitutkimuksen jälkeen olen melko varma, että törmäsin keittiössä nimenmaan tähän Tegenaria domesticus suvun house-spideriin (kuva täältä). Iljettävän näköinen otus vaikka pitäisi olla ihan harmiton. Alkoi vähän kaduttamaan sen lennättäminen ja luin että kotihämähäkeistä on myös hyötyä kun tappavat hyönteisiä ja vaatteita syöviä koiperhosia...mut ei niihin silti oo kiva törmätä!
Eihöhän siinä tullut hämähäkkejä tarpeeksi! Toivottavasti en nyt manannut niitä lisää esiin... Tätä juttua kirjottaessa piti muuten tarkistaa parisenkymmentä kertaa ettei ole noita otuksia lähistöllä tai iholla kun tuli ihme kutinatiloja! Onkos Englannissa asuvilla kohtalontovereilla hämähäkkikokemuksia?

5 kommenttia:

  1. Gaah, näin karmaisevaa tekstiä en olekaan hetkeen lukenut :O Järkyttävän kokoinen tuo ensimmäinen hämähäkki, en tiennyt, että Euroopasta edes löytyy noin isoja. Musta oli ihan tarpeeksi karmeita ne 3-4 cm kokoiset hämähäkit, jotka meidän takapihaa asutti, kun asuin Englannissa. Ne veteli joka aamu uudet monimetriset seitit pihan poikki, siksi en roskapönttöä pidemmällä siellä pihalla juuri koskaan käynytkään. Onneksi niillä ei sentään ollut mitään hinkua sisään, enkä sisätiloista siellä koskaan hämiksiä tavannutkaan. Suomen talvi taitaa pitää isoimmat hämähäkit täältä poissa, mistä olen ihan kiitollinen.

    Sain tosin kyllä melkoiset traumat Lontoon eläintarhassa, kun mulle valkeni, että musta leski ei ole mikään jättiläishämähäkki. Kaikkien kuvien perusteella olin luullut sitä joksikin tarantellan kokoiseksi, mutta se ei ole sen isompi kuin suomessa sisätiloista tavattavat hämähäkit. Jos sellainen joskus tulee vastaan, niin eihän sitä edes tunnista vaaralliseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hämppikset kutoo kyl noita verkkoja ihan uskomattomalla vauhdilla, mä oon kans monta kertaa saanu verkon naaman meiän takapihalla! Kuulin muuten uuden teorian, että tollaseen jättihämähäkkiin törmää briteissä kuulemma max kerran vuodessa ja että ykskään hämähäkki täällä ei olis myrkyllinen, mutta voi aiheuttaa purressaan joillekkin ihmisill ampiaisen pistoa vastaavan allergisen reaktion. En kyl tiedä enää et mihin uskoa :) Kuumottava toi musta leski juttu, mä en kans oo tajunnu et se on tosissaan niin pikkuruinen!

      Poista
  2. Hyi että, kamalia hämiskokemuksia sulla ja Mr Londonilla! Paljon pienemmästäkin saa jo sydänkohtauksen niin entä sitten tollasista jättihämähäkeistä, voi apua! Muakin alkoi heti kutittaa joka puolelta kun luin tätä tekstiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyl tosi kuumottavia otuksia! Täällä on nyt viel ollu paljon uutisissa noi "valelesket" ja joku koulukin oli suljettu ku oli noitten myrkyllisten hämppisten valloittama! Onneks ei oo nyt vähään aikaan tullu yhtään isoa vastaan *kop kop* :P

      Poista
  3. Hyi vit## miten joku voi valehdella tollasseesta asiasta🤯

    VastaaPoista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)