Sivut

torstai 23. huhtikuuta 2015

Keväisiä kuulumisia

Täällä ollaan hengissä vaikka blogin päivittely on jäänyt hiljaiseksi! Olen hyvä aloittaamaan postauksia, mutta julkaisukuntoon saattaminen onkin sitten ihan eri juttu... Päätin kuitenkin että runnon tämän kuukausi sitten aloitetun postauksen vaikka väkisin läpi (oli se sitten kuinka paska tahansa)! 

Lontoossa on ollut jo pitkään kevät ja kirsikkapuun kukinnot olivat huhtikuussa henkeäsalpaavan kauniit! Olen raahannut Mr Londonia kyllästymiseen asti puistoissa ja taivastellut kukkaloistoa, toivottavasti en koskaan lakkaa innostumasta Lontoon keväästä! Nyt kaikkialla on jo vihreää ja olen julistanut kesän saapuneeksi, jopa varvassandaalit ovat päässeet käyttöön.
Töissä menee kivasti ja olen siis edelleen samassa työpaikassa, ensi kuussa tulee 9kk täyteen! Olen lähentynyt työkavereiden kanssa hirmuisesti ja täytyy sanoa että meillä on kyllä ihan mielettömän hyvä tiimi! Kuten blogia seuranneet varmasti tietävät, vielä vuosi sitten elin täydellistä painajaista vanhassa työpaikassa kirurgisella osastolla hirveiden tyyppien alistamana, mutta nyt onneksi osana ihanaa kannustavaa työyhteisöä. Työvuoroissa nauretaan, jaetaan omia ruokia ja napataan selfieitä (98% kuitenkin siis sitä perus raatamista). Surettaa kylläkin että monet ihanat tyypit on lähtemässä pois, kuka palaa kotiseudulle Skotlantiin, kuka Filippiineille ja kuka haluaa kokeilla siipiään päivystyksessä...

Tasaisin väliajoin olen itsekkin kaavaillut hakeutuvani muihin kuin vuodeosastohommiin (tätähän mä aina jauhan), mutta käytyäni ajatusympyrän läpi kaikista mahdollisista vaihtoehdoista hyvine ja huonoine puolineen olen taas hetken tyytyväinen... Kunnes seuraava kamala työvuoro koittaa! Onneksi kuitenkin ne paskatkin päivät jaksaa näiden naamojen kanssa. 
Muutamat kokeneet työkaverit tekevät keikkavuoroja päivystykseen ja itsekin olisi tarkoitus uskaltautua noihin hommiin piakkoin, ainakin näkee voisiko päivystys joskus olla oma juttu. Työtahti meidän sairaalan päivystyksessä (kuten varmaan kaikissa) on kuulemma hirmuinen ja potilaita tulee ovista ja ikkunoista noin 400-500 päivässä (toki suuri osa käännytetään kotiin). Työ on tosi itsenäistä ja kaikilla on kiire omien potilaidensa kanssa. En sitten tiedä viihtyisinkö koska taidan olla itse enemmän tiimipelaaja...mutta eihän sitä voi tietää jos ei kokeile. Tuoreena sairaanhoitajana vuosimallia 2010 luulin että haluan mahdollisimman paljon actionia, verta ja suolenpätkiä, mutta mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän arvostan rauhallisia stabiileja työvuoroja jossa kukaan romahda! 
Talvi ja alkukevät olivat tosi raskasta aikaa töissä ja oltiin tosi tiukilla, pari hoitajaa lähti vielä Sierra Leoneen ebolahommiin (yksi jäi pysyvästi) ja lähes joka vuoro vedetty vajaalla miehityksellä. Omat jännityksen hetket oli omien "eboloiden" kanssa jotka onneksi paljastuivat negatiivisiksi. 

Jännä huomata miten niin moniin asioihin on tottunut enkä enää jaksa kiukuta kaikista "vääryyksistä" ja erilaisista (huonommista) toimintamalleista. Kaikkeen sitä näköjään vaan tottuu! Sopeutuminen on vaan ollut pakollista, ei voi jäädä roikkumaan menneisyyteen vaan pakko kääntää katse eteenpäin. Alla olevassa kuvassa mulla on työkaverin peruukki, blondina mennään edelleen. Kuvassa on Gina, yksi parhaista tyypeistä ja sydän puhdasta kultaa, harmi että hän on enää pari viikkoa osastolla. Läksiäiset pidetään pian filippiiniläisellä ravintolassa karaoken merkeissä. 
Sairaalalla on parhaillaan 100 miljoonan säästäbudjetti (2-3v aikana) päällä koska ollaan niin pahasti miinuksella ja kaikesta karsitaan... Hoitajien viikonloppu ja yölisien poistoa on väläytelty, mutta en mitenkään jaksa uskoa että se toteutuu, kuka muka sitten tekee viikonloput!? Olen viimeaikoina alkanut tekemään extra vuoroja ja muutaman satasen lisä kuukaudessa tuntuu kyllä mukavalta. Kuulin huhua että oman sairaalan väelle alettaisiin maksaa enemmän ylimääräisistä vuoroista, jotta ei tarvitsisi maksaa kalleille agencyille ja heidän hoitajilleen (jotka on usein vieläpä ihan surkeita)... Sopii varsin hyvin! 
Suomen hienoudet tuntuu enää kaukaisilta haaveilta. Auroran sairaalassa (joka on ehkä yksi chilleimmistä työpaikoista missä olen ollut) henkilökunnan vessassa oli vitsinä joku viisauslappu että "vessatauot ovat muistioiden selaamista varten" tai jotain vastaavaa ja muistin miettineeni että hahah ehkä joskus Florence Nightingalen aikaan... Vaan ei ole vitsi enää, meillä vessa on nimenomaan tiedotuskanava ja pomo jättää sinne viestejä niin hyvässä kun pahassa! Jonkin aikaa sitten oltiin huolissaan handoverien (raportti) tasosta ja vessaan ilmestyikin yksityiskohtainen selostus mitä kaikkea handoverissa pitää kertoa. Jos online kurssien deadline lähestyy niin ei huolta, aamupissalla kyllä taas muistata. Nyt vessan seinällä on lomalistat, siinä pyyhkimisen lomassa voi ruksia haluamiaan viikkoja! 

Lomasta puheen ollen, odotetaan molemmat kovasti Suomi-juhannusta, saunaa, järveä, suomiherkkuja,kavereita... Parit kesähäätkin on luvassa (yhdet Suomessa ja toiset täällä Lontoossa). Elokuussa ollaan menossa muutan yön ajelureissulle Ranskaan, ajellaan Doveriin ja sieltä lautta Calaisiin ja matka jatkuu autolla kohti Champagnen viinitarhoja (takakontti sit täynnä viiniä ja juustoja takas, jes). Bookkasin eilen lautan ja majoitukset Ebernaysta ja Haustvillersin kylästä (josta Shampanjan valmistus muuten sai alkunsa jonkun munkin neronleimauksena). Jos jollain on kokemuksia/vinkkejä Reimsin ja Champagnen hoodeilta niin antakaa kommenttiboxin laulaa! Nyt tubella kohti Westfieldsiä ja päivittämään vaatekaappia kesää varten ;-) 


14 kommenttia:

 1. Aikamoinen tiedotuskanava toi teidän vessa :D Kyllä meilläkin on siellä jotain opetukseen liittyviä lippulappusia aina ovessa, mutta ei sentään lomalistoja! Huhhuh..

  Varmaan tosi hyvä ratkaisu, jos pääset keikkailemaan päivystykseen ja kattomaan, onko homma sulle vai ei. Teitkö sä ollenkaan päivystyshommia Suomessa? Onhan se kiireistä, mutta omalla tavallaan kivaa. Ja ei ainakaan pääse tylsistymään rutiineihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oo ikinä ollu päivystyksessä töissä (tai harjoittelussa) joten olis kyllä aikamoinen hyppy tuntemattomaan! Jossain vaiheessa kyllä varmasti alkaa haluta uusia haasteita :) Pääsen onneksi tammikuussa acute unwell patient simulaatiokurssille ja kaikki on sanoneet että se on tosi hyvä ajatellen päivystysduunia. Toki työ tekijäänsä opettaa...

   Poista
 2. Kiva kun postasit taas, just löysin tän sun blogin vuoden alussa ja sitten harmitti kun ei tullutkaan enää päivityksiä :D tosi mielenkiintoisia juttuja sairaala- ja brittiarjesta. Itsekin kun olen viimein suuntaamassa ko. saarelle pysyvästi (miehen perässä tietenkin, heh) niin kaikki Briteissä elämiseen ja työskentelyyn liittyvä kiinnostaa, vaikka en hoitoalalla olekaan. Kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiva kuulla että olet lukenut blogia ja tsemppiä muuttoon, sulla on todella jännät ajat edessä! :)

   Poista
 3. Moi! Pakko kirjoittaa kun taidan olla samassa sairaalassa töissä puheterapeuttina (tunnistin päärakennuksen aiemmasta postauksestasi), vaikkakin neurokirurgisella osastolla. Siellä olen yhden suomalaisen hoitajan jo tavannut ja on kiva huomata että meitä suomalaisia on siellä useampikin :) Iloista viikonloppua! Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Johanna! Kiva kun tulit kommentoimaan ja mahtavaa kuulla että meitä on muitakin suomalaisia tuolla! Tästä neuron suomihoitajasta olen kuullutkin, mutta ei olla koskaan tavattu livenä. Mun osasto kun on pyhän J:n siivessä niin vähän eri hoodeilla... Meilläkin tarvitaan silloin tällöin SALT:ia mutta ei kovinkaan usein, siellä neuron puolella kyllä varmasti riittää työnsarkaa! Jos tunnistat mut jossain sairaalan käytävällä tai niin tuu ihmeessä vetäsemään hihasta ;-)

   Poista
 4. Kiva kuullas susta taas pitkästä aikaa, ja ihanaa että viihdyt hyvin töissä kaiken sen kauheuden jälkeen!
  Jännä juttu jos eivät maksaisi ilta- ja viikonloppulisiä. Täällä Saudeissahan sitä ei tehdä, mutta ei kai sitä voi noin vain ottaa pois kun kerran normaalisti maksetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olis se kyllä aika keljua ja epäreilua jos noi lisät kokonaan poistettais! Jos kokonaispalkka olis parempi (niinku siellä saudeissa) niin lisiä ei ehkä samalla lailla osais kaivata mutta täällä sen kyllä huomaa heti palkkanauhassa jos ei ole tehnyt viikonloppuja yms.

   Poista
 5. Ihana kuulla että viihdyt tuolla työpaikassa ja että menee hyvin! Mukavaa kesän odottelua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihana Lyra ja mukavaa kesän odotusta sinnekkin! Xx

   Poista
 6. Kiva taas kun jaksoit taas kirjoitella. Hauska kuulla että työ on muutakin kuin tuskaa 8 ) Täällä Suomessakin on otettu käyttöön monia juttuja joita aikoinaa Englannissa pidin vanhanaikaisina esim monien toimenpiteiden suhteen on tullut check listoja ja toiminta ohjeita, Vuorossa on aina nimetty vastaava hoitaja, ravitsemus ja painehaava riskikartoitus ja iv lupien ja huumelääkkeiden suhteen ollaan tarkempia, tämmösiä terveisiä Meilahdesta! T: mh

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kirjoittamaan Meilahden terveisia! Pitkään olin sitä mieltä että vain Suomessa tehtiin asiat oikein ja annetaan sijaa maalaisjärjelle mutta nyt olen ihan oikeasti alkanut ymmärtää monien lomakkeiden sielunelämää (ja ymmärtämään että täällä ei kaikilla todellakaan ole maalaisjärkeä) Vaikka itse tekisit asiat oikein niin ei ole itsestäänselvyys että se seuraava tekee samoin... Esim turn chart mihin merkitään päivän mittaan kummalle kyljelle potilas on käännetty ja mihin aikaan on oikeasti tosi hyvä ja pitää huolen että asentohoito toteutuu (tai ainakin sen dokumentointi). Just hiljattain oli case missä ylempi taho kävi läpi koko 6 viikon turn chart läpi potilaalle syntyneen vakavan painehaavan vuoksi. Tuplatarkistus on kyllä kans oikeesti hyvä juttu koska virheitä voi sattua kelle vaan! Aluksi ajattelin että niin aikaa vievää mutta lisää kyllä ehdottomasti potilasturvallisuutta. Samoin huumelääkkeiden tuplatarkistus on good practise, muistan että meikussa silloin tällöin huumeita tarkistaessa puuttui joku tabletti tai oli annettu väärää vahvuutta. Nyt tätä ei käytännössä ikinä tapahtu tai ainakin riski on todella pieni. Täällä potilaan henkilöllisyys tulee "henkeen ja vereen" tarkistaa rannekkeesta ennen lääkkeen antoa jotta oikea lääke menee oikealle henkilölle, näin tarkkaa tarkistusta harjoitin suomessa yleensä vain verta annettaessa ja muuten usein luotin että kyllähän mä nyt tunnen potilaani (toki varmistin rannekkeesta jos hetkeäkään epäilin) ja tiedän että tämä on se ja se ja onhan huoneen numero kirjoitettu lääkekippoon (aina myös se mahdollisuus että sänkypaikkaa on vaihdettu!). Vähän jopa hirvittää miten paljon huolettomampi sitä onkaan joskus ollut!! Toki täällä on paljon kiireellisempi tahti kun mun vanhoissa paikoissa ja potilaita paljon. Ei myöskään mikään itsestäänselvyys että saat jatkaa samoissa potilaissa vaikka tekisit kaksi pitkää päivää putkeen. Tiukat tarkistusrutiinit tuovat kyllä tietyllä lailla turvaa (myös hoitajalle), sen olen ainakin täällä oppinut.

   Nyt on tullut tosi tiukka ohjeistus miten toimia nenämahaletkujen kanssa, aina kun ei saa aspiroimalla varmistettua onko oikeassa paikassa... Meille tuli tarroja "no dot use" jotka laitettava letkuun jos ei 100% varmuutta sijainnista ja check list letkun asettamiseen nyt muutenkin. Valitettavasti nämä ovat seurausta vakavista potilasvahingoista mutta ainakin varmistetaan ettei jatkossa sattuisi vastaavia onnettomuuksia (esim. letku väärässä paikassa ja seuraava vuorolainen aloittaa ruokinnan). Meillä täytyy joka kerta aspiroida ja tsekata ph ennenkuin käyttää letkua, esim kun otetaan muutaman tunnin tauon jälkeen käyttöön. Miten meikussa NML kanssa, en muista että oltaisiin oltu hirveen tarkkoja muutama vuosi sitten? Muistelin että ehkä aluksi x-ray (jos ei saa aspiroitua) mutta sitten luotetaan että letku on paikallaan? Kummankin maan systeemeissä on kyllä puolensa ja kiva jos "täältä suunnalta" tulee myös jotain hyvää suomen terveydenhuoltoon ja potilasturvallisuuteen :) Ihanaa kesän odotusta ja terkkuja meikkulaan! Xx

   Poista
 7. Kiitos Anna ihanasta postauksesta <3

  VastaaPoista
 8. Moi, joo kyllä se niin on että kun NML laitetaan niin otetaan x-ray, mutta sitten oletetaan että se on paikallaan eikä mitenkään rutiinisti aspiroida ja tsekata. Edelleen huumelääkkeitä voi puuttua tai ne tarkistetaan kun muistetaan. Riippuu aikalailla osastonhoitajsta miten ohjeita noudatetaan. T mh

  VastaaPoista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)