Sivut

torstai 22. lokakuuta 2015

And where are you from?!

Tätä kysymystä kuulen lähes jokaisessa työvuorossa. Osaan jo huomata kun potilaat keskittyvät kuuntelemaan aksenttiani, heidän aivoissaan raksuttaa ja tiedän että kysymys "where are you from" on tulossa. Yksi ihana rouva asetteli taannoin kysymyksen erityisen kauniisti "May I ask, where is that lovely accent of yours from"? Eräs hieman sekava potilas taas huudahti kerran kauhuissaan "Why do you speak with russian aksent"?!! Ensimmäisellä työviikolla eräs potilas (joka oli itse hoitaja) totesi jo heräämössä, josta olin häntä hakemassa  "you are from Finland" ja lisäsi että "I knew it immidialitely as I had finnish workmate for years" ja tietysti lisäys "she was lovely" :) 
Tykkään tästä kysymyksestä, koska tiedän että se johtaa mukavaan rupatteluhetkeen potilaiden kanssa ja on muutenkin hyvä keskustelun avaus. Toki tunnen jollain tavalla myös ylpeyttä olla suomalainen kuten kai meille suomalaisille on tyypillistä. Tykkään pelätä "arvausleikkiä" potilaisen kanssa ja heitän usein heille kysymykset takaisin "and where do you think I am from..."? 

Ylivoimaidesesti yleisin arvaus on että tulen Puolasta. Sitten ehdotetaan Slovakiaa, Tanskaa, Tsekkejä tai Venäjää. Joskus jopa Espanjaa, Portugalia ja Kroatiaa! Mua on myös jopa luultu skottilaiseksi! Pudistelen tässä vaiheessa arvauskierrosta päätäni ja pyydän menemään pohjoisempaan suuntaan. Sitten pienen mietinnän jälkeen potilaat kysyvät "Iceland"? No. "aa you must be from Norway"?! No. "Sweden"? (Suomi tuntuu todellakin olevan kadonnut maailmankartalta) uudestaan "Russia"? No. "Liethuenia"? No "Canada"? Noo!

Potilaat miettivät taas ja jatkavat palaamalla jonnekkin eurooppaan "Germany"? No. Are you sure it's not "Dennmark"? No. Tässä vaiheessa monet ovat valmiita luovuttamaan ja anelevat minua paljastamaan totuuden. Sanon välillä leikkisästi että mieti hetki, tulen pian takaisin tuomaan lääkkeen yms. Pieni leikki pitää potilaat virkeänä!
Arvausleikki jatkuu pian ja sanon potilaalle "OK I'll give you 3 tips". Potilaat usein innostuvat tästä. 

Minä: "I see that you have Nokia phone. Do you know where they orginally come from"? 

Hiljaisuus. 

Potilas: "From China... but you don't look chinese"?! 

Minä: "Hahhah no, they come from my county" 

Hiljaisuus

Minä: "Do you know the angry birds game"? 

Potilas "Yes"

Minä: And where doest that come from.."? 

Potilas: "Ooh I know, you must be american then"!? 

Minä: "hahhah, again no"

Sitten siirryn viimeiseen kysymykseen jonka perusteella 99% miespotilaista arvaavat mistä olen kotoisin... 

Minä: " Do you watch Formula 1 from TV"? 

Potilas: "Yes" 

Minä: "Well we have very good rally drivers in my country..."

Potilas: "FINLAND"!! 
Olen myös kuullut että "but you don't seem at all like Kimi Räikkönen" ja viitaten tämän kehonkieleen, "epäavoimuuteen" ja tönkköön puheeseen. Todella usein potilaat myös sanovat "Haven't been there but I've been in Iceland" ikäänkuin se olisi joku suomen naapurimaa! Päättelin että tämän täytyy johtua siitä että Iceland ja Finland kuulostavat vähän samanlaisilta land-loppuineen. 

Keskustelu jatkuu usein niin että potilas kysyy millaista Suomessa on asua, onko talvi kylmä (ja onko kesää laisinkaan) ja kysyvät olenko nähnyt northern lights. Jotkut myös ylistävät Suomen kaunista luontoa ja tietävät että meillä on paljon järviä. Joku on myös tiennyt että meillä on paljon alkoholismia ja itsemurhia! Tästä saa taas mielenkiintoisen keskustelun aikaan, jossa kerron synkän talven vaikutuksista, traagisesta sotahistoriasta ja sen periytymisestä sukupolvelta toiselle, 90-luvun lamasta vaikutuksineen ja joskus jopa vähän vitsikkäästi suomalaisten miesten "puhumattomuudesta". 
Jos minulla on aikaa ja potilas on kiinnostunut kuulemaan lisää niin kerron usein myös puhtaasta luonnosta, karhuista, yleisestä rauhallisuudesta ja turvallisuudesta, suomalaisesta terveydenhuollosta, halvemmasta päivähoidosta (täällä briteissä noin £1200 per lapsi /kk) opintotuesta, saunomisesta, avantouinnista (sanovat meitä hulluiksi) sekä juhannuksesta, jolloin kaikki matkustavat kesämökeilleen luonnon helmaan (ja arvuuttelevat montako veneestä pissannutta hukkuu minäkin vuonna). Joskus multa myös kysytään "Why on earth did you leave that lovely country and come to UK"!? Tähän taas vastaan leikkisästi että "Well unfortunately I met an british man who ruined my life" :D 

Uskon että tämän keskustelun päätteeksi potilaat eivät unohda että he ovat kohdanneet useimmiten ensimmäistä kertaa elämässään suomalaisen ja että heitä on hoitanut nimenomaan suomalainen hoitaja  :) 

Onko muilla suomalaisilla samanlaisia kokemuksia ja pelaatteko te "arvausleikkiä" ihmisten kanssa? 

26 kommenttia:

 1. Ahahaha. Ihanasti kirjoitettu. Voi kyllä näitä arvausleikkejä sai kunnolla leikkiä töissä. Oli se niin ihanaa ja monilla kesti pitkään arvailla. Hauskointa oli kerran se, kun potilaani oli juuri lentänyt Helsingistä Suomeen ja hänellä ei ollut muuta kuin pelkkää hyvää sanottavaa! :) On se niin hassua, yhden potilaan lapset omisti covent gardenin muumi-kaupan ja vaikka mitä hassuja keskusteluja 'suomalaisuus' on avannut. :)

  Puola, Ukraina, Tshekki... ne oli ne hyvät arvaukset ja sit Switzerland, because it has to be near there!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sunhan olis sit ehdottomasti pitäny saada -50% muumikaupasta ;-) Mäkin oon kuullu ton "it has to be near there kommentin monta kertaa" :D

   Poista
 2. Ilmainen päivähoito?!? Suomessako? Ei ole. Voi ko oliski. Meillä on 2lasta hoidossa 10päivää kuukaudessa ja siitä ilosta maksetaan 300€. Jos lapset olis täyden kuukauden hoidossa olis hoitomaksu reilut 600€. Ja palkathan täällä suomessa on pikkusen pienemmät kuin teillä, joten kummassakohan maassa tuo päivähoito onkaan suhteessa kalliimpaa. Suomessahan hoitomaksut menee vanhempien tulojen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos korjauksesta Leena! Mietinkin että se ei täysin ilmaista ole Suomessa mutta sitten tuli joku ajatuskatko, unohdin koko jutun ja kirjoitus tuli julkaistua tollaisenaan. Jos täällä on kaksi lasta hoidossa niin maksu on 2 x £1200 kuussa eli euroissa lähes 3000€/kk (aika monta kertaa se 600€). Siis aika hirveistä summista puhutaan ja täällä kukoistaa edelleen sellainen kulttuuri että naiset "pakotetaan" jäämään kotiin koska vain tosi varakkailla on varaa maksaa tollaisia maksuja. Toki voi ottaa aupairin mutta ei sekään ilmaista ole plus pitää olla iso talo (mikä tulee etenkin lontoossa pirun kalliiksi). Mulla ei jää edes käteen £2400 kuussa. Toisaalta taas lapset menevät kouluun jo 5 vuotiaina.

   Poista
 3. Ne on tosiaan palkatki ihan eriluokissa siellä teillä kuin täällä suomessa. Itte saan palttiarallaa 1600€ käteen, joten ei tuollaset 3000€ hoitomaksut onnistus millään. Tuo nykynen 300€ on jo iso osa tuosta palkasta, se kun on niin pieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kun valaisit mua näissä päivähoitojutuissa. Palkka on joo vähän parempi mutta elinkustannukset ihan järkyttävät etenkin Lontoossa jos ei sitten asu kimppakämpässä (mikä nyt perheelliselle ei ole vaihtoehto). Meillä menee pari tonnia euroissa vuokraan ja laskuihin ja kämppä tosi vaatimaton. Poikaystävä tienaa paremmin kun mä mut sit rokotetaan 40% veroprosentilla mikä on ihan hirveetä ryöstöä eikä sit loppupeleissä olekkaan niin suurta eroa palkoissa. Ainiin ja aktiivisille kirkossakävijöille voi olla luvassa helpotusta hoidossa kun seurakunta jeesaa. Jos lapsen haluaa kirkon kouluun (tai mennä kirkossa naimisiin) niin pitää käydä joka viiklo kirkossa ja osallistua toimintaan, käynneistä pidetään jossain paikoissa tarkkaa kirjaa! Mua katotaan aina vähän kieroon kun kerron etten käy kirkossa eikä suomalailla oo hirveesti tapana muutenkaan. Suomalainen yksilökeskeisyys ja "personal space" on täällä jotain ihan käsittämätöntä.

   Poista
 4. Järkyttäviä noi hinnat kylläkin Englannissa! Katsottiin Davidin kanssa, että Bromleyssa hintana hoidolle olisi se 600 puntaa tjtn, johon saisi ehkä sit työnantajalta niitä childcare vouchers, but niin... onhan se silti kallista, etenkään koska sitten taas ehkä tasosta maksetaan myös.

  Meillä olisi todennäköisesti meidän pikkuiselle hoitopaikka jo Wimbledonissa, jos kaikki onnistuu hyvin! :D

  Ja toi oli mun työkavereiden kesken ensimmäinen kysymys.. (etenkin irish catholic ppl) - what church you belong to? :D <3 oi voi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omid sano et haluaa aupairin ku tulee muka halvemmaks, haha! Kiva että teillä on jo suunnitelmat edenneet! Niin ja mitenkä kolmivuorotyöläinen käy kirkossa joka sunnintai hakemassa se raksin ruutuun!? :P Tulee kyl vähän sellanen huonompi ihminen fiilis ku ei käy joka sunnintai kirkossa niinku kaikki muut... Meiän lähikirkossa olis viel aika villit messut, tanssitaan ja rokki raikaa kadulle :D

   Poista
  2. No joo, meki mietittiin aupairia, oishan se kivaa, jos löytäis jonku kivan kotiin auttamaan ja hoitamaan lapsia. :) totta!! mut tietty ne menee tosi nopeasti sit kouluunkin jo, hui!!!

   Rokki raikaa kadulle, aikast kiva meno siel kirkossa ;)

   Mitä koulua (ala-aste ja yläaste) omid on käynyt siellä?

   Poista
  3. Omid kävi Etelässä Twikenhamnissa koulut, Kiera Knightlyhan oli sen koulukaveri rinnakkaisluokalla ja ensimmäinen "tyttöystävä" ja niitten vanhemmat asu lähellä toisiaan, kävivöt katsomassa Titanicit yhdessä ja pussailivat yms ;-) Mut ei mitään hollywood staraa halunnu kun löys mut suomalsisen taviksen, hahhah. Oikeesti ne ei oo puhunu sanaakaan tai ollu tekemisissä enää 20 vuoteen.

   Poista
  4. Niin ja katolilaista koulua kävi :)

   Poista
 5. Mä oon niin kärsimätön etten koskaan jaksa arvuutella hirveen pitkään, mutta eipä oo koskaan tainnut ensimmäinen arvaus olla Suomi :)

  Kiva muuten että sulla on tällanen lokakuinen blogi-into päällä (postausten määrästä päätellen), voisitko jotenkin tartuttaa sen mullekin kun omalla kohdalla lähtenyt ihan eri suuntaan... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo joku ihmeellinen blogi into ollut näköjään päällä, seuraavat 4-6 kuukautta voikin sitten olla hiljaa ;-)

   Poista
  2. Whaaat???? :D keira knightley, jännää!!! mut sähän olet ihana luonnollinen jatkumo näille hyville valinnoille :) <3

   Joo, david kävi kans katolilaista koulua, siks just päästään ehkä tohon wimbledonin kouluun eevan kanssa, jos/kun sinne muutetaan, kun david ja sen veli siellä olleet.

   Poista
  3. Hahah joo ei ehkä ihan samassa liigassa painita tän staran kanssa ;-) Kiva että teillä kuulostaa olevan selvät sävelet Eevan koulun kanssa, tosin saattaa tietää kirkkokäyntejä mutta mitäpä sitä ei vanhemmat tekisi lapsensa eteen ja hyvän koulupaikan suhteen ;-) Wimbledon on kyllä <3

   Poista
 6. Mä asun Tukholmassa ja olen sataprosenttisesti suomenkielinen ja mun ruotsi kuulostaa (valitettavasti) juuri siltä :D. Mutta silti ihanat ihmiset arvuuttelee eri paikkoja täällä Ruotsissa, josta voisin olla kotoisin! Wuhuu! Tällä hetkellä johtaa Pohjois-Ruotsi, mutta onpa kerran veikattu Gotlantiakin :D.

  VastaaPoista
 7. Wautsi, kuulostaa että sulla on ainakin toi swenska hallussa kun tollasia arvuutellaan! Mä pääsin aikoinaan yo-kirjoituksissa nipinnapin ruotsista läpi ja sekin vähäinen kielitaito on unohtunut 95% prosenttisesti. Mulla on ruotsalais-karibialainen työkaveri ja hänen kanssa tulee välillä yritettyä vaihtaa joku alkeellinen lause ruotsiksi, mutta useinkaan en tule ymmärretyksi :D

  VastaaPoista
 8. Useimmiten potilaat arvaavat, että olen jostakin Skandinaaviasta, mutta tarkkaa maata he eivät osaa sanoa. Suomea melkein kukaan ei kuitenkaan niistä Skandeistakaan arvaa vaan Ruotsia, Tanskaa ja Norjaa ehdotellaan toisensa perään. Useaan otteeseen on mua luultu myös Irkuksi tai jopa Liverpoolilaiseksi (???) tai Etelä-Afrikkalaiseksi tai sitten Saksalaiseksi. Mulla on tosi outo aksentti ku se on aika vahva Pohjois-Englannin ja Suomen risteytys.... ja sen kyllä kuulee 😂✌🏻️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah! Mun työkaveri joka on filippiineltä mutta asunut lapsesta asti Liverpoolissa ei suostunut opettelemaan "kamalaa" Liverpoolin aksenttia vaan puhuu nyt vahvalla opettelemallaan jenkkiaksentilla ja kaikki aina luulee että hän tulee Jenkeistä :D

   Poista
 9. Mun mielestä Liverpoolin sksentti on aivan kamala ja siks oon onnellinen etten asu siellä, mut en sit tiedä miks joku sotki aksentit niin oahasti et sijoitti mut sinne, hah

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkoi kyllä kiinnostaa tavata joku liverpoolilainen jotta kuulis miten karmee tää aksentti sitten onkaan (en saa nyt päähäni miltä se kuulostaa), täytynee tyytyä youtubeen :D

   Poista
 10. Ihanaa kun oot innostunut tälleen kirjoittelee! :) Ihan samat jutut tuntuu täällä kans mietityttävän! :)

  Usein tulee leikittyä samaa leikkiä potilaiden kanssa, mua usein luullaan irkuksi! :D ja nyt kun sukunimi muuttui niin kukaan ei enää usko mua suomalaiseksi! :(

  Lastenhoito kustannuksia täälläkin ollaan mietitty tulevaisuutta varten. Halvimmalla tuntuu saavan perhepäivähoidon ja se olis n. £4,5/h. Tuntuisi vähän turhauttavalta palata ite sit joskus töihin muutaman satasen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja paras oli hiljattain kun vein potilasta OAlle (Observation Area) ja löin jalkani sängyn pyörään ja perinteisen suomalaisittain karjasin kovaan ääneen riudan kirosanoja ja kohta kuuluu seuraavasta baystä "ei sais naiset käyttää tuollaista kieltä! " teki mieli karata vähin äänin..

   Poista
  2. Sä oon nyt kyl hyvin "maastoutunu" sukunimen vaihdoksen myötä ;-) Ei hitto toi suomalaiaittain kiroilu ja "paljastuminen", menithän kuitenkin juttelemaan potilaalle :D ? Mä en oo kyllä törmänny yhteenkään suomalaiseen potilaaseen tai hoitajaan mun sairaalassa! Mut varmaan tulis sit heti vastaan jos alkais hokemaan sitä **ttua :D

   Poista
 11. Älä viiti, pakkohan se oli nöyränä mennä juttelemaan. Suomalainen mies oli britti vaimonsa kanssa juuri lisääntynyt tällöin. Miestä vaan nauratti ja harmitteli kun ei aiemmin tiet olleet törmänneet! :) Hauskasti kiittivät osastoa sitten herkuilla ja Turkin pippureilla, ei nää britit tajunnu hyvän päälle! :)

  Meillä on samalla osastolla toinenkin suomalainen hoitsu, mut hän on jo niin britti et suomea ei oo tullu hirveesti juteltua! Ja oli meillä research fellow na suomalainen lääkäri, mut hää on tainnu matkata takasin suomeen ku ei oo kuukausiin näkynyt! :) Et kyllä meitäkin täällä vissiin ihan kiitettävästi on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah ihanaa että sait turkkareita... ja syödä vieläpä ihan yksin :-)

   Poista

Kommentit lämpimästi tervetulleita :)